Beplantingsplan

Het beplantingsplan: de juiste soort op de juiste plaats! Een beplantingsplan is van grote invloed op de kwaliteitsbeleving op een plein, in een straat of tuin. Vaste planten stralen een andere sfeer uit dan beplanting bestaande uit alleen heesters of hagen.

 

Biodiversiteit, fijnstof en CO2-opname

Een goed opgezette beplanting levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Het kiezen van verschillende boom- of beplantingsoorten in een straat of tuin betekent voor diverse dieren een foerageer of verblijfplaats. Belangrijk is daarbij de functie voorop te stellen; sommige boomsoorten zijn bijvoorbeeld goed in het vastleggen van fijnstof terwijl andere soorten beter zijn in het opnemen van C02.

Onderhoudsniveau

Onderhoud speelt, naast de beplanting, een grote rol in het behouden van een mooie omgeving. Zonder tijd of geld om jaarlijks de beplanting onkruidvrij te maken en te onderhouden blijft geen enkele tuin of park mooi.

Voor een goede inrichting moet de beplanting afgestemd zijn op zowel de ruimte zelf als de wensen en mogelijkheden van de opdrachtgever. Voor openbare ruimte moet gekozen worden aan welke beeldkwaliteitsniveau voldaan moet worden (CROW-niveau’s). Daarbij kunnen wij u ondersteunen.

Overlast voorkomen

De juiste beplanting kan op termijn overlast voorkomen. Brede bomen zorgen bijvoorbeeld schaduwoverlast, waar smal blijvende boomsoorten dit niet zullen doen. Bomen die te dicht op gevels zijn geplant zorgen verder vaak voor stormschade. Kortom: er komt meer bij kijken dan alleen welke bomen mooi zijn.

Bij de keuze van beplanting kijken wij naar:

  1. inrichtingsaspecten
  2. onderhoudsaspecten of
  3. gewenst beeldkwaliteitsniveau
  4. milieu-aspecten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over een beplantingsplan, een onderhoudsplan of algemeen tuinontwerpadvies.

  Naar contactformulier >>>